Olejek różany i woda różana – właściwości i zastosowanie

Wszyscy wiedzą, że róża jest królową kwiatów. Nie dość że pięknie wygląda, to do tego ekstrakt z jej płatków lub kwiatów posiada działanie regeneracyjne i pielęgnacyjne. A najlepsze jest to, że kosmetyki z tego kwiatu możesz zrobić sama w domu. Sprawdź, w jaki sposób przygotować taki produkt oraz jakie ma właściwości i zastosowanie.

Olejek różany i woda różana są często dodawane do kosmetyków naturalnych i perfum. Olejek różany pozyskiwany jest w procesie destylacji płatków parą wodną. Dzięki łagodnemu i przyjemnemu zapachowi wykorzystywany jest w aromaterapii. Pomaga łagodzić stres, wpływa na poprawę samopoczucia, relaksuje, redukuje napięcie nerwowe, ułatwia zasypianie. Ciekawe jest to, że olejek różany prawie w ogóle nie powoduje reakcji alergicznych. Posiada właściwości antyseptyczne i kojące. Łagodzi wrażliwą, suchą i podrażnioną skórę, rozświetla zmęczoną i poszarzałą cerę, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i niweluje zaczerwienienie. Olejek różany jest doskonały w pielęgnacji skóry dojrzałej. Wygładza zmarszczki, napina skórę, zmniejsza cienie i worki pod oczami. Olej wytwarza się także z owoców róży. Zawiera między innymi witaminy C i E oraz kwasy tłuszczowe. Ma zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Posiada działanie nawilżające, ujędrniające i odżywcze.

Woda różana jest pozostałością po procesie destylacji płatków. Zawiera olejki eteryczne i flawonoidy, czyli substancje zwalczające wolne rodniki. Ma działanie łagodzące, antyseptyczne i przeciwzapalne. Dodatkowo, oczyszcza, uelastycznia, ujednolica koloryt skóry. Można pielęgnować nią każdy rodzaj cery – woda różana uważana jest za bardzo delikatny kosmetyk, który nie narusza ochronnej warstwy lipidowej skóry. Okłady z wody różanej są idealne dla zmęczonej cery oraz podrażnionych oczu i skóry wokół nich. Często wykorzystywana jest w aromaterapii.

A co wiesz o olejku z róży damasceńskiej? Kwiat ten rośnie w Egipcie, Bułgarii, Francji, Algierii, Turcji i Iranie. Zbiór płatków, z których pozyskuje się olejek i wodę różaną, odbywa się o świcie. Dlaczego? Ponieważ tylko wtedy w płatkach znajduje się najwięcej aromatu. Do wytworzenia kilograma czystego olejku potrzeba od trzech do pięciu tysięcy kilogramów płatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *