Do góry
Owocowe olejki – sprawdź, dlaczego są tak kultowe w pielęgnacji cery
Napisany przez: Redakcja
| 53 odwiedzin

Olejek truskawkowy, jabłkowy, malinowy, a może z czereśni? Przyzwyczajone do egzotycznych i orientalnych olejów z rejonów Afryki czy Indii zapominamy o dobroczynnym działaniu tych z „własnego ogródka” – tymczasem olejki wytłaczane z pestek popularnych niemal na całym świecie owoców są jednymi z najlepszych w pielęgnacji cery. Jak działają? Jakie właściwości ma olej z owoców, czyli z pestek malin czy truskawek?

Olej jabłkowy

INCI: Pyrus Malus (Apple) Oil

Olej z pestek jabłek powinien być tłoczony na zimno i nierafinowany, a by można go było stosować jako kosmetyk.

Ma on dosyć nietypowy, zielono-żółty odcień i przyjemny zapach zielonych jabłek. Wyjątkowo trwały jak na olej nierafinowany – nie jełczeje szybko, a w dodatku jest bardzo odżywczy. Olej jabłkowy to naturalny stymulator komórkowy. Nie bez przyczyny macierzyste komórki jabłoni są takim silnym antyoksydantem i rewolucją w kosmetyce anty-aging.

Charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, fosfolipidów, tokoferoli i innych substancji biologicznie aktywnych. Jest bogatym źródłem siarki, więc chętnie stosuje się go nie tylko w pielęgnacji skóry dojrzałej, ale też młodej, dotkniętej trądzikiem. Pomoże też w wielu innych problemach skórnych (egzema, łuszczyca).

Warto pamiętać, że siarka poprawia również detoksykację skóry dojrzałej i zwiększa produkcję kolagenu. Olej jabłkowy sprawnie hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, pleśni i grzybów. Pomaga w różnych stanach zapalnych i dolegliwościach skórnych.

Olej z pestek jabłek hamuje procesy degeneracyjne i jednocześnie wspiera syntezę kolagenu, co prowadzi do poprawy zdrowia, kolorytu i wyglądu skóry. Olej wspiera odnowę komórkową, jest doskonały w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Podobnie jak ocet pozyskiwany z jabłek, olej jabłkowy również doskonale dba o włosy, nawilża je, nabłyszcza, hamuje wypadanie, nadaje im miękkość i gładkość.

Olej truskawkowy

 INCI: Fragaria Anassa

Olej tłoczny na zimno z nasion truskawek jest doskonałym eliksirem młodości do pielęgnacji skóry. Ma wysoką odporność na utlenianie więc nie zjełczeje szybko i nie potrzeba go przechowywać w lodówce. Półka w łazience w zupełności wystarczy. Olej z pestek truskawek dobrze się wchłania i jest cennym źródłem antyutleniaczy. Jest nietłusty i zawiera doskonałą równowagę kwasów omega 3, 6 i 9.

Regularne stosowanie oleju z truskawek wzmacnia gładkości skóry, miękkość oraz wyrównuje barierę hydro-lipidową skóry i zmniejsza utratę wilgoci. Olej truskawkowy to idealny olej dla skóry zmęczonej, zszarzałej, dojrzałej i potrzebującej odżywienia. Nadaje się również do pielęgnacji ust i włosów. Ochrania, nawilża, odżywia skórę i włosy. Jest on często stosowany w produktach przeciwstarzeniowych oraz w leczeniu skóry suchej i zniszczonej.

Olej truskawkowy może być stosowany jako uniwersalny składnik wielu kosmetyków: dodawaj go do masek, peelingów, kremów do ciała i twarzy, łącz z rżnymi serum, lub stosuj jako esencję nocną pod krem.

Olej malinowy 

INCI Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil

Olej z nasion malin to ejden z najpopularniejszych olekłów anti-aging. Ma doskonały bilans kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6bi stanowi doskonałą, odmładzającą esencje dla skóry. Wymiata wolne rodniki i ma wysoką zawartosć flawonoidów, tokoferoli i karotenoidów, które są potrzebne skórze dla młodego wygladu, pięknego koloru i syntrezy kolagenu.

Olej działa przeciwzapalnie, koi skórę lepiej niż olej z awokado czy orzechów laskowych.

Olej z nasion malin poprawia miękkość i gładkość skóry, dba o barierę hydro lipidową, zapobiega utracie wody i doskonale nawilża, dlatego jest on idealny dla skóry starzejącej się, zmęczonej, która utraciła elastyczność i blask.

Olej świetnie się wchłania, jest trwały i ma dużą odporność na utlenianie, a dodatkowo – jest to jeden z olejków o najsilniejszym działaniu ochronnym na skórę. Olejek chroni przed promieniowaniem słonecznym, ma wysoki filtr ochronny który waha się między SPF 28 a 50.

Olej czereśniowy

INCI:Prunus avium (Cherry) Kernel Oil

To jadalny olejek o właściwościach prozdrowotnych. Dominują w nim kwasy tłuszczowe oleinowy i linolowy, a nietypowe połączenie trójglicerydów sprawia, ze olej ma tak cenne dla skóry i włosów właściwości. Działa antyseptycznie, koi, leczy łagodzi wszelkie zmiany skórne, wzmacnia i poprawia metabolizm komórek zmniejsza ból i pobudza mechanizmy obronne skóry. Działa przeciwzapalnie.

Olejek czereśniowy zawiera ponadto kwas tłuszczowy alfa-oleostearynowy (8 – 10%), który również jest bardzo nietypowym i unikalnym kwasem o właściwościach stymulujących komórki skóry do odnowy i wspierającym powstawanie prostaglandyn – niezbędnych dla jędrności i młodości oraz doskonałej kondycji skóry.

Olejek czereśniowy zawiera naturalne przeciwutleniacze, flawonoidy, witaminę E, A oraz komplet witamin z grupy B.

Olejek czereśniowy to doskonała ochrona dla skóry. Chroni nie tylko przed szkodliwym promieniowaniem UVA, UVB, ale również niskimi temperaturami, mrozem, wiatrem, suchym powietrzem z grzejników i klimatyzacją. Poleca się go cerze dojrzałej, ponieważ redukuje drobne linie i zmarszczki, wspomaga syntezę kolagenu i odnowę komórek skóry

Olej czereśniowy ma doskonałe właściwości penetrujące – oznacza to że wchłania się szybko i nie pozostawia tłustego filmu na skórze.