Parówka na twarz to dobry sposób, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia, odblokować pory i umożliwić cerze swobodne oddychanie.
Parówka na twarz polecana jest osobom, które mają skórę mieszaną, tłustą lub z tendencją do powstawania trądziku. Pomaga oczyścić twarz, odświeżyć ją i poprawić ukrwienie. Pory pod wpływem wysokiej temperatury otwierają się; możemy wtedy łatwo i skutecznie usunąć zalegające w nich zanieczyszczenia, sebum i martwy naskórek.
Zanim wykonasz parówkę, zrób bardzo dokładny demakijaż. Następnie oczyść skórę tonikiem, na przykład takim, który zawiera kwas salicylowy – „zbierze” on resztki makijażu i brud nagromadzony na twarzy w ciągu dnia. Zagotuj wodę i wlej do miski, nad którą będziesz robiła parówkę. Posiadaczki cery tłustej do wody mogą dodać saszetki herbaty z bratka, rumianek, zieloną herbatę lub plasterek cytryny. Dodatkiem dla skóry suchej lub normalnej mogą być: płatki róży, lawenda lub dowolnie wybrane zioła i owoce. Miskę przykryj talerzem i poczekaj aż herbata, rumianek lub bratek zaparzą się, a plasterki owoców oddadzą swój aromat. Potem pochyl się nad miską, a głowę nakryj ręcznikiem. Możesz parować całą twarz, szyję i dekolt – co jakiś czas zmieniaj pozycję tak, by para skierowana była na jedną z tych części ciała, lub przesuwaj miskę. Parówka powinna trwać od 10 do 15 minut. Pamiętaj, by zamknąć usta i oczy – są to tak delikatne partie twarzy, że mogłoby dojść do ich podrażnienia. Wdychając gorący opar, możesz mieć wrażenie, że twoje gardło wysycha. Jest to normalne zjawisko, podobne do tego, kiedy w upalne dni chce się nam pić.
Po zakończeniu parówki, oczyść swoją twarz. Użyj dwóch chusteczek higienicznych, którymi będziesz wyciskać wągry; nigdy nie rób tego palcami lub paznokciami – mogłabyś w ten sposób podrażnić cerę. Gdy twoja skóra jest już oczyszczona, opłucz ją letnią wodą, by zamknąć pory lub wodą parówki – jest w niej przecież cenny wywar z ziół i owoców. Nałóż na twarz oczyszczającą lub łagodzącą maseczkę. Na koniec, po zmyciu maski, wklep krem lub nałóż tonik.
Dodaj komentarz