Do góry
Jak stosować glinkę kosmetyczną? Glinka kosmetyczna – rodzaje i właściwości
Napisany przez: Redakcja
| 34 odwiedzin

Glinka kosmetyczna to minerał, który pełni funkcję naturalnego kosmetyku. Jaką glinkę wybrać i jak ją stosować? Jakie rodzaje i właściwości ma glinka kosmetyczna?

Glinka kosmetyczna – co to takiego?

Glinka kosmetyczna (inaczej kaolin) należy do minerałów ilastych, a jej działanie ma na celu przede wszystkim absorpcję zanieczyszczeń takich jak nadmiar sebum i produkty metabolizmu skóry. Glinka kosmetyczna ma ładunek ujemny, dzięki któremu przyciąga cząsteczki o ładunku dodatnim, które występują w substancjach toksycznych. Glinka kosmetyczna zawiera wszystkie potrzebne mikro- i makroelementy w łatwo przyswajalnej formie, takie jak krzem, wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, miedź i selen. Dodatkowo glinka kosmetyczna ma właściwości oczyszczające i antyseptyczne, wygładza i ujędrnia skórę oraz usuwa martwe komórki naskórka.

Glinka kosmetyczna – jaką wybrać?

Gdy wybieramy glinkę kosmetyczną, powinniśmy zwracać uwagę na stężenie substancji aktywnej. Najlepsze glinki medyczne i kosmetyczne zawierają jej aż 95-98%. Drugim istotnym elementem jest dodatek substancji zapachowych, antyzbrylaczy, emulgatorów itp., które obniżają naturalną skuteczność działania glinki. Chociaż zanieczyszczona glinka jest tańsza niż czysta, warto zainwestować w produkt lepszej jakości, ponieważ efekty jej stosowania będą nieporównywalnie lepsze. Ostatnim ważnym czynnikiem, na który należy zwracać uwagę przy wyborze glinki, jest jej kolor. Każda odmiana tego minerału ma inne właściwości i zastosowanie.

Glinka kosmetyczna – jak ją stosować?

Glinkę sypką należy rozdrobnić w wodzie i nakładać na twarz jako maseczkę; w przypadku cery suchej można dodać oliwę lub żółtko. Maseczkę z glinki zmywamy naturalną gąbką lub bawełnianą ściereczką zamoczoną w letniej wodzie. Z kolei pastą z glinki smarujemy miejscowo wypryski i stany zapalne. Glinka nadaje się do mycia twarzy, zębów i włosów oraz jako dodatek do kąpieli.

Glinka kosmetyczna – rodzaje i właściwości
Zielona glinka

swój kolor zawdzięcza jonom żelaza dwuwartościowego. Jest przeznaczona do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej oraz z egzemą lub łuszczycą, a niewskazana w przypadku cery suchej i delikatnej. Ma właściwości dezynfekujące, gojące, odtłuszczające, oczyszczające i regenerujące. Zielona glinka dzięki właściwościom antyseptycznym hamuje namnażanie się bakterii fermentacyjnych i gnilnych, a tym samym umożliwia głębsze oczyszczenie skóry. Jej działanie ściągające czyni z niej skuteczny sposób na zmarszczki.

Czerwona glinka

ma podobne właściwości co zielona. Absorbuje sebum i zanieczyszczenia, dlatego świetnie pielęgnuje skórę tłustą, ale wrażliwą lub naczynkową, ponieważ działa łagodniej niż glinka zielona. Uszczelnia i obkurcza naczynka krwionośne oraz wspomaga leczenie trądziku różowatego. Ponadto zapobiega rozszerzaniu się naczynek krwionośnych, a tym samym zapewnia skórze długotrwałą świeżość i gładkość.

Żółta glinka

różni się od czerwonej jedynie kolorem i zawartością tlenku żelaza, która w tym przypadku jest wyższa. Żółta glinka jest stosowana w pielęgnacji cery tłustej, mieszanej i trądzikowej, a także dojrzałej.

Biała glinka (inaczej glinka porcelanowa lub chińska)

to najpopularniejsza i najczęściej stosowana odmiana tego minerału. Jej właściwości ściągające, odżywiające i regenerujące czynią z niej doskonały preparat do pielęgnacji cery suchej, delikatnej, wrażliwej lub zmęczonej ze zmarszczkami. Ponadto działa łagodząco i zabliźniająco, a w efekcie poprawia koloryt skóry. Biała glinka jest tak łagodna, że dodaje się ją nawet do zasypek dla niemowląt.

Różowa glinka (inaczej French clay pink)

stanowi połączenie glinki czerwonej i białej w proporcji 1:2, którym zawdzięcza swój kolor. Chociaż została sztucznie stworzona, zachowuje właściwości obu glinek składowych. Nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej, delikatnej, a nawet alergicznej. Można ją stosować w przypadku cery zarówno mieszanej, jak i suchej. Dzięki swoim właściwościom ściągającym nadaje cerze zdrowy wygląd oraz koi i odpręża zmęczoną cerę.

Błękitna glinka (inaczej bentonitowa)

ma szerokie zastosowanie. Po pierwsze, pielęgnuje cerę tłustą, skłonną do wyprysków, trądzikową i łojotokową oraz z egzemą lub łuszczycą. Ponadto ma właściwości absorbujące: wchłania nadmiar sebum, nieczystości i obumarłe komórki naskórka, a przy okazji mineralizuje skórę. Działa powierzchniowo i wnika głęboko w skórę, a w efekcie poprawia krążenie, odżywia tkanki, sprzyja regeneracji komórek naskórka i wygładzaniu zmarszczek oraz redukuje cellulit.

Glinka ghassoul (inaczej czerwona glinka marokańska)

to brązowoczerwony proszek o działaniu silnie absorpcyjnym, które czyni z niego skuteczny środek do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Redukuje nadmiar sebum oraz matuje i odświeża skórę. Maseczkę z glinki ghassoul można nakładać nawet na przetłuszczające się włosy, co pomoże ograniczyć łojotok.

Glinka Fullers Earth

to mało popularna, ale bardzo bogata w minerały odmiana glinek osadowych o silnych właściwościach odtłuszczających. Powinny ją stosować osoby o cerze tłustej i trądzikowej. Fullers Earth to jedyna glinka, która działa wybielająco, dzięki czemu rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry. Przy okazji lekko oczyszcza cerę i złuszcza martwy naskórek.

Glinka z kanadyjskiego lodowca (inaczej Canadian glacial clay)

ma bardzo łagodne działanie, dlatego może być stosowana przez osoby o różnym rodzaju cery ‒ od suchej po trądzikową. Glinka z kanadyjskiego lodowca nawadnia skórę, uzupełnia mikroelementy i poprawia krążenie krwi.